Koolzaadwas: duurzame druipkaarsen

Koolzaadwas wordt gewonnen uit de koolzaadplant. De wortels die na de oogst overblijven, vormen humus, wat het bodemleven stimuleert.
Bovendien wordt koolzaad in Europa geteeld en is het dus een milieuvriendelijker alternatief voor sojawas die in Amerika wordt verbouwd.
De was is plantaardig, milieuvriendelijk en heeft een neutrale geur en een mooie crèmewitte kleur.
In tegenstelling tot paraffinekaarsen bevatten koolzaadwaskaarsen geen genetisch gemanipuleerde stoffen. Ook produceren kaarsen van koolzaadwas geen giftige dampen zoals benzeen en tolueen. Ze branden veel langer dan paraffinekaarsen en geven wel 90% minder roetvorming. De kaarsen zijn dus veilig voor jouw gezondheid en die van je huisdieren.
Decoratieve druipkaarsen
De kaarsen uit de webwinkel hebben voornamelijk een decoratieve functie, maar ze kunnen uiteraard ook worden aangestoken.
Door de ongewone vorm of ribbels van de kaars, zullen er druipers ontstaan. Daarom is het belangrijk om voor een hittebestendige en stabiele ondergrond of kandelaar te kiezen. Als de kaarsen schuin staan of als er tocht in de kamer is, zullen ze meer druipen.
Heb je toch kaarsvet gemorst op je tafellaken of ander textiel? Koolzaadwas kan gemakkelijk uit textiel worden gewassen in de wasmachine. Andere oppervlakken kunnen met water en zeep worden gereinigd.
Tip: de dinerkaarsen en pilaarkaarsen in de shop zijn ook druipkaarsen. Ze geven een heel leuk effect wanneer de tafelkaarsen bijvoorbeeld in een lege wijn- of ginfles geplaatst worden.

Ecologische kaarsenwas

Omdat de kaarsen bestaan uit speciale vormen, zal een deel van de was niet smelten. Wanneer de lont omgeven is door te hoge resten was, kan de vlam onrustig beginnen flakkeren. Het kan dus geen kwaad om de overblijvende was af en toe voorzichtig te verwijderen, zo krijgt de vlam meer zuurstof.
Aangezien kaarsen biologisch afbreekbaar zijn, kan de restwas op de composthoop worden gegooid.
Een andere oorzaak van een onrustige vlam is een te lange lont. Knip de lont bij tot op 5 à 10 millimeter en controleer elke keer voordat u de kaars aansteekt of de lont nog kort genoeg is.
Let er op dat de kleur van de kaarsen kan vervagen als ze aan direct zonlicht worden blootgesteld.
“Frosting” (witte vlekjes op je kaars) is een natuurlijk proces van koolzaadwas. De witte aanslag ontstaat bij temperatuurverschillen, maar wordt ook versterkt door de kleurstof in de kaars. De vlekjes kunnen voorzichtig worden schoongemaakt met een vochtig doekje.
Lees meer over : polymeerklei